Een mantelzorgwoning in het buitengebied: vraag & antwoord

Bent u woonachtig in het buitengebied en verschaft of ontvangt u dagelijks mantelzorg? In dat geval kan een mantelzorgwoning uitkomst bieden. Zo bent u altijd in de buurt om de benodigde zorg te bieden of ontvangen. Bovendien is dit voor de zorgontvanger de oplossing om in een vertrouwde omgeving te blijven wonen. Door een mantelzorgwoning te laten plaatsen, kan de hulpbehoevende zelfstandig in een buitengebied wonen zonder dat daar een verpleeg- of verzorgingshuis aan te pas komt. Ideaal, want zo heeft u niet te maken met lange wachttijden en hoeft de mantelzorger geen uren in de auto te zitten. Wellicht heeft u nog enkele vragen over het wonen in het buitengebied en de mantelzorgwoning zelf. In dat geval raden wij u aan om verder te lezen zodat u straks zorgeloos zorg op maat kunt ontvangen of bieden. 

Een mantelzorgwoning in het buitengebied: 3x vraag & antwoord

Vraag 1 - Wat is het buitengebied?

Een mantelzorgwoning in het buitengebied kan de ideale plek zijn voor u of de hulpbehoevende die dichtbij huis zorg wil ontvangen. Het buitengebied van een gemeente omvat alle grond buiten de bebouwde kom van steden en dorpen. Een deel van deze grond heeft een agrarische functie. Echter heeft ook een deel een recreatieve of natuurlijke bestemming. Hierdoor bent u dus bevoegd om een mantelzorgwoning te laten plaatsen in een groene omgeving en kan de bewoner genieten van zijn of haar woning in een prachtig gebied. 

Vraag 2 - Welke vergunningen zijn er nodig?

Indien u besluit om een mantelzorgwoning te laten bouwen in het buitengebied, vraagt u zich vast af welke vergunningen er nodig zijn. Gelukkig is dat antwoord vrij eenvoudig, aangezien u in de meeste gevallen uw mantelzorgwoning vergunningsvrij kunt laten bouwen. Belangrijk om te weten is dat regels kunnen verschillen per gemeente. Informeer dus altijd vooraf bij de gemeente welke regels er in uw geval gelden.

Zorgwoning in de tuin

Vraag 3 - Hoe groot mag de mantelzorgwoning zijn?

Voordat gestart kan worden met de bouw van de woning is het goed om te weten dat de woning een grootte mag hebben van maximaal 100 vierkante meter. Dat betekent dat u genoeg ruimte heeft om te wonen in het buitengebied. Wel is deze grootte afhankelijk van het aantal vierkante meter van uw perceel. De adviseurs van Continental Zorgwoningen kunnen u hier meer duidelijkheid over verschaffen tijdens een adviesgesprek. Zo zijn zij op de hoogte van de regelgeving voor de mantelzorgwoning en kijken zij graag mee naar eventuele mogelijkheden. Bovendien bent u bij Continental Zorgwoningen altijd verzekerd van een betrokken en persoonlijke werkwijze waarin uw zorgwensen en behoeften centraal staan. Voor, tijdens en na de plaatsing van de woning kunt u altijd bij ons terecht voor vragen of verzoeken. Mocht u of de zorgbehoevende andere zorgwensen krijgen, dan zorgt Continental Zorgwoningen er altijd voor dat dit voor u geregeld wordt.   

Ook een zorgunit aanschaffen zodat u kunt (blijven) wonen in het buitengebied? Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op met Continental Zorgwoningen.

Neem contact met ons op

Bekijk ook onze andere blogs