Wat is mantelzorg?

Het bieden van mantelzorg is een mooi, maar intensief proces dat met veel liefde gepaard gaat. Tijdens het bieden van mantelzorg bent u verantwoordelijk voor het verzorgen van uw partner, familielid, buur of vriend. Het gaat dus in de meeste gevallen om personen die u dierbaar zijn. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, betreft mantelzorg niet de zorg die u verleent bij een griep. U kunt bij mantelzorgontvangers denken aan zieken, gehandicapten of mensen die op een andere manier hulpbehoevend zijn. Mantelzorg wordt soms verdeeld over meerdere personen, waarbij buren of andere familieleden een deel van de zorg op zich nemen. Een belangrijk aspect van mantelzorg is het geven van hulp vanwege een sociale relatie met de desbetreffende persoon en niet vanwege een hulpverlenend beroep. In veel gevallen is de mantelzorg voor langere tijd nodig. Het gevolg van deze zorg is dat uw dierbare in zijn of haar eigen huis kan blijven wonen en niet naar een verzorgingstehuis hoeft.

Wat doet een mantelzorger?

Een mantelzorger biedt vrijwillig hulp aan personen die dit hard nodig hebben. Deze hulp kan bestaan uit de verzorging van hulpbehoevende personen, maar kan ook gericht zijn op de ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Hierbij denkt u misschien direct aan het doen van boodschappen of het huishouden. Toch zijn er meer taken te noemen die een mantelzorger kan hebben. Bijvoorbeeld ondersteunen bij het vervoer, helpen met het bijhouden van de administratie of het bieden van begeleiding bij een artsenbezoek. 

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom een mantelzorger hulp biedt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er geen andere personen beschikbaar zijn die hulp kunnen bieden of omdat de mantelzorgontvanger graag door de persoon in kwestie geholpen wil worden. De redenen hiervoor zijn persoonlijk en kunnen variëren.

Wat is het verschil tussen mantelzorg en thuiszorg?

Mantelzorg verschilt in meerdere opzichten van thuiszorg. Zo is mantelzorg op vrijwillige basis, terwijl thuiszorg door professionele hulpverleners wordt geboden. Deze personen krijgen hier ook voor betaald in tegenstelling tot mantelzorgers. Mantelzorgers kiezen er dus zelf voor om zorg te verlenen en staan in feite 24 uur per dag klaar voor de hulpbehoevenden. Hoewel mantelzorgers vaak ook nog een betaalde baan hebben naast het bieden van de zorg, weten zij hier toch tijd en zin voor vrij te maken.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning op het erf van een persoon die hulp nodig heeft, of een woning op het erf van de mantelzorger. U kunt de woning in de tuin of aan huis laten plaatsen. In de meeste gevallen is deze woning bestemd voor uw dierbare die zorg nodig heeft. Ook kan het zijn dat de mantelzorger in de mantelzorgwoning komt wonen. Op deze manier kan er snel en eenvoudig hulp geboden worden. Dit is niet alleen vanwege het feit dat reistijd en reiskosten wegvallen, maar ook doordat de woning volledig op maat gemaakt kan worden. Zo kunnen er  allerlei zorgfaciliteiten in de woning worden geplaatst. Hierbij kunt u denken aan een toilet- of plafondlift en een spoel en föhn installatie. Bovendien zijn de mantelzorgwoningen ook volledig naar eigen smaak in te richten en aan te kleden. Zo heeft u de keuze uit verschillende soorten woningen die elk een eigen stijl hebben. Een ander voordeel is dat de woningen goedkoper zijn dan normale bouw en in zeer korte tijd geleverd kunnen worden. Hierdoor hoeft de hulpbehoevende niet lang te wachten op de zorg die hij of zij nodig heeft.

Een zorgwoning kopen of huren

U kunt een mantelzorgwoning kopen en huren. Bij Continental Zorgwoningen is er voor iedere woonwens wel een passende oplossing te vinden. Daarnaast hoeft u zich niet te ontfermen over het hele proces, aangezien Continental Zorgwoningen deze taak van u overneemt. Continental Zorgwoningen heeft alle expertise in huis om een woning op maat te creëren die past bij uw wensen en eisen.

Het proces van A tot Z

Indien u kiest voor een mantelzorgwoning, wordt er tijdens het eerste gesprek alle belangrijke zaken op een rij gezet. Hierbij kunt u denken aan de benodigde faciliteiten, maar ook aan de plaatsingsmogelijkheden en het beschikbare budget. U blijft tijdens het hele traject betrokken en krijgt u goede begeleiding. Zo bent u altijd volledig op de hoogte en houdt u te allen tijde zelf inspraak.

Verkopen na gebruik

Mocht het voorkomen dat de mantelzorgwoning niet meer nodig is, dan kan deze eenvoudig van de hand worden gedaan. De mantelzorgwoning zal zijn waarde behouden, waardoor het een duurzame investering is. Zo komt u bij de verkoop niet voor verrassingen te staan en kunt u met een gerust hart overgaan tot de aanschaf van een mantelzorgwoning.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een mantelzorgwoning? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Neem contact met ons op

Bekijk ook onze andere blogs