1. Persoonlijke service
  2. Geen omgevingsvergunning nodig
  3. Begeleiding van A tot Z

Welke vergunning heb ik nodig voor een mantelzorgwoning?

Het is misschien wel de meest gestelde vraag: “Welke vergunningen gelden er bij het plaatsen of bouwen van een mantelzorgwoning?” Het antwoord op die vraag is echter vrij eenvoudig. U heeft geen vergunning nodig voor het bouwen of plaatsen van een mantelzorgwoning op uw eigen terrein. Echter gelden er wel bepaalde regels en verschillen deze vaak per gemeente. Voordat u overgaat tot aankoop is het verstandig om bij uw gemeente na te vragen welke regels er voor uw situatie van toepassing zijn.

Bekijk onze mantelzorgwoningen
 

Mantelzorgwoning vergunningvrij

Als u van plan bent om mantelzorg aan huis te verlenen aan een zorgbehoevende zijn er drie mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een aanbouw aan uw woning te laten bouwen, een bestaand bouwwerk, bijvoorbeeld een garage, om te laten bouwen tot zorgwoning of een mantelzorgwoning in uw tuin te plaatsen. Of de mantelzorgwoning vergunningsvrij kan is afhankelijk van de gekozen optie. Hieronder lichten wij de vergunningsvrije optie uit, en dat is een mantelzorgwoning in uw tuin plaatsen.

Als u kiest voor een mantelzorgwoning in uw tuin dan kan deze vergunningvrij worden geplaatst. Dat is een groot voordeel, want u hoeft zodoende niet lang te wachten op goedkeuring van uw gemeente. Een bijkomende voordeel is dat Continental Zorgwoningen een woning binnen zes tot acht weken kan opleveren. Zo hoeft de mantelzorgontvanger niet onnodig lang hoeft te wachten op de zorg die hij of zij nodig heeft.

Meer informatie aanvragen
 

Mantelzorgwoning vergunningen en regels

Zoals aangegeven heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning in uw tuin. Alleen zijn er wel een aantal regels waar u bij de bouw van de mantelzorgwoning rekening mee moet houden. Vanuit de overheid is bepaald dat een bouwwerk geen gevaar mag opleveren voor bewoners, gebruikers en de omgeving. Daarom moet de zorgwoning voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin zijn staan regels op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu. Informeer hiernaar bij uw gemeente of bij onze adviseurs.

Mantelzorg stopt en nu?

Als de mantelzorg niet meer nodig is en deze wordt beëindiging dan mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. Als u de mantelzorgwoning heeft gekocht bij Continental Zorgwoningen helpen wij u graag bij de doorverkoop van uw woning. Wilt u de woning zelf houden? Dat is ook mogelijk, u hoeft de woning dan niet af te breken maar u moet wel de badkamer en keuken verwijderen. Zo kan de mantelzorgwoning nog dienst doen als kantoor of opslag. Dit is vaak een ideale oplossing voor mensen met veel ruimte zoals in het buitengebied.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een mantelzorgwoning?

Neem contact met ons op

Onze mantelzorgwoningen